Mi az ergonómia?

Definíció szerint az ergonómia „az emberi adottságoknak maximálisan megfelelő munkafeltételek kialakítására vonatkozó komplex tudománycsoport”, tehát az ergonomikus székek az abszolút kényelmet szem előtt tartva készültek.

 1. 1.
  Milyen előnnyel jár, ha ergonomikus széket választ?
  Úgy tűnhet Önnek, hogy az ülő tevékenység természetes és ártalmatlan, a valóságban viszont jelentős nyomást gyakorol ezzel háta alsó részére. Az ergonomikus irodai székek viszont kiküszöbölik ezt a problémát, mert személyre szabható funkcióikkal megfelelő támasztást képesek nyújtani a hátgerincnek, karoknak és a lábaknak. Ha az irodája és a benne lévő berendezések és a szék is a megfelelően vannak kialakítva, akkor a munka nem jelent akkora megterhelést, és használatuk csökkenti a hatékonyságot ellehetetlenítő stresszt. Egy kényelmes székben ülve ugye Önnek is jobban esne a munka?

 

 1. 2.
  Hogyan válassza ki a megfelelő széket?
  A legjobb, amit javasolhatunk Önnek, hogy válasszon állítható ergonomikus széket. Állíthat az ülés magasságán, az ülés mélységén és a karfákon, az ideális választás pedig az, amelyiknél a háttámlát is állíthatja. A három dimenzióban állítható háttámla minden testtípushoz megfelel, míg a deréktámasz gondoskodik hát alsó felének és a gerinc görbületének természetes megtartásáról.

 

 1. 3.
  Mi a helyzet a görgőkkel?Amennyiben mobilis székre van szüksége, először mérje fel, milyen típusú padlón végzi munkáját. Fő szabály szerint kemény padlóra puha görgő (jellemzően poliuretán borítású) való, így a gördülés nem jár zajjal és a padlót is megkíméli. Padlószőnyegre viszont kemény felületű görgő való, mivel az kevésbé tapad hozzá a szövet szálaihoz. Vastag szőnyegen a normál méretű normál méretű kerekek nehezen gördülnek, így oda, ha lehetséges, a legnagyobb átmérőjű kemény görgőt válassza. A görgős székek tehát leginkább a vékony szőnyegen, cserép vagy fapadlón siklanak a legjobban. Ha a gördülés akadályozza a szabad mozgásban, az frusztrációhoz, stresszhez végül egészségkárosodáshoz és a munkában bekövetkező jelentős hatékonyságvesztéshez vezet, ami sem a főnöknek, sem a beosztottnak nem kedvező helyzet.

 

 1. 4.
  Milyen munkahelyi szempontot vegyen figyelembe, amikor széket választ?
  A legfontosabb szempont az az idő, amit ergonomikus székében ülve fog eltölteni. Amennyiben hosszú órákat tölt az irodában ülve, ez esetben érdemes beruházni egy jó minőségű darabra. A méret is nagyon meghatározó: ha zsúfolt helyen dolgozik, győződjön meg róla, hogy új ergonomikus széke nem fogja teljesen kitölteni a teret. Ha sokat kell mozognia munka közben, válasszon olyan ergonomikus széket, vagy görgőket, melyek egész nap biztosítják Önnek a kényelmes mozgást.

 

Ergonómia

Az ergonómia tudománya az emberi formákat, a fáradtság csökkentését, a rossz közérzetért felelős dolgokat és a termékek ezeknek megfelelő formatervezését hivatott tanulmányozni. Az irodai bútorok esetében az ergonómia megköveteli, hogy alaposan megfontoljuk, milyen kialakítás illik azokhoz, akik használni fogják őket. Az a szék, amely illik Önhöz a munkahelyén, vagy otthon, sokkal nagyobb kényelmet, ezáltal nagyobb produktivitást és kevesebb stresszt is eredményez.

Antropometriai mérések

Az antropometria az a tudomány, amely méri az emberi test dimenzióit egy populáción belül. A termékek tervezésekor figyelembe kell venni, hogy az emberek testfelépítése eltérő (ld. például gyerek, női, XXL székek). Ezek az adatok jelentősen eltérnek a regionális populációban – így pl. az amerikai székek nagyobbak, mint az európaiak.

Emberi arányok

Az antropometriai mérésekkel mind a férfi, mind a női populáció leírható a testméretet kifejező százalékos rangsorral. Az összevont rangsorban a tartomány alsó 5%-ban jellemzően nők találhatók, míg a felső 95%-ban többnyire férfiak, hiszen a nemi különbségek okán a férfiak jellemzően erősebb testalkattal rendelkeznek. A székek kapcsán tehát a férfiak jellemzően nagyobb, nőknek jellemzően kisebb széket érdemes beszerezni. Az esetek 90%-ban ezzel jó döntést tudunk hozni, azonban a szélső értékeknél különös figyelemmel kell lenni: egy robosztus testalkatú embernél érdemes a nagyobb teherbírású XXL jelzésű székeket venni, míg egy különösen apró embernél – legyen az férfi vagy nő – inkább egy kis méretű szék választása a célszerű. Egy alacsony termetű ember lába sajnos lóg egy magas székről, ami kifejezetten káros az egészségre.

Az első ábra mutatja a női és férfi százalékok eloszlását.

Férfi és női populáció méretbeli eloszlása. (Forrás: Dreyfusstól, Kroemertől és Woodson)

 

Antropometriai adatbázis

Az antropometriai adatok különböző életkorú és foglalkozású embereket hasonlítanak össze. Az adatbázisból származó méretek lehetne statikusak, mint pl. a lábhossz, vagy funkcionális méretek, mint a nyújtás.

Az alábbi ábra és táblázat mutatja az irodai bútorok tervezésénél használt különféle méreteket.

Szabvány mérések az irodai testtartásról. Az értékek az első táblázatban.

1. táblázat. BIFMA ergonómiai irányelvek, 2002. szerinti Antropometriai férfi és női mérések.

 

Gyakori munkahelyi testtartások

Az alábbi testhelyzeteket szokták figyelembe venni a termék design kialakítása során:

 • - álló helyzet
 • - ülő helyzet
 • - întindere
 • - mișcare

Ülő helyzetben ezeket kell számításba venni.

Beállított pozíciók

A design kialakításához szükséges tudni az ülés paramétereit, ezzel pedig növelhető a kényelem. Az alábbi ábrán láthatóak az ülő helyzet mérései.

A 2. táblázat mutatja az értékeket.

Az 5 és 95%-os női és férfi értékek ülőpozícióban

 

Gerinc és a derék környéke

A gerinc természetes görbületét megőrizni és karbantartani nagyon fontos, az közép- és időskori mozgásszervi problémák megakadályozása végett. Az ideális szék megfelelő támasztást ad a hátnak. A beépített deréktámasz képes ugyanazt az S alakot fenntartani, mint álló helyzetben, így a felső test súlya nem a gerinc becsípődött porckorongjaira nehezedik, hanem – ahogyan az kell – a medencére és az ülőcsontra.

 

Útmutató a irodai székek formáját és funkcióját illetően

 • Ülőlap magassága

Az ülés magassága biztosítja, hogy a lábak kényelmesen helyezkedhessenek el a padlón, és megfelelő támasztást kapjanak. Helyes magasság-beállítás esetén a comb párhuzamos a talajjal, és a láb kicsit sem lót, azaz a comb alsó részén alig van terhelés. Ha lóg a láb, az elszorítja a combokban futó ereket, így keringési elégtelenség kialakulásához vezethet.

 • Ülésmélység

Az ülésmélység az ülőlap térdhajlat felőli részének és a hátlapnak a távolságát jelenti. Az ülésmélységet úgy kell beállítani, hogy az ülőlap széle ne érjen össze a térdhajlattal (5-10 centiméteres rés ideális). Két módszer van, hogy a kettő közti kapcsolat ne jöhessen létre: Az ülésmélység megfelelő beállításakor érdemes a karfákat is beállítani, hogy az alkaroknak is megfelelő alátámasztást nyújtson.

 • Háttámla

A háttámla feladata, hogy megtámassza a gerincet és a hátat, és enyhítse ülő helyzetben a kialakuló feszültséget a hátizmokban. Az ideális háttámla magasság az, amikor kellően eléri a lapockákat, elég széles ahhoz, hogy körbeérje a derekat, és fenntartsa a derék és a gerinc természetes görbületét. A legjobbak azok a székek, ahol integrálva van a deréktámasz is.

 • Mozgástartomány ülés során

A háttámla beállítási lehetőségei különféle ülőhelyzeteket tesznek lehetővé. Ezeket a pozíciókat a háttámla hátradöntésével érheti el. A minimum érték és az ajánlott a 10º. Egyes székek az ülőlap és a háttámla egyidejű mozgását is lehetővé teszik. (Szinkron mechanika esetén az ülőlap és a hátlap a bezárt szöget megtartva mozog, aszinkron mechanika esetén a háttámla kétszer annyit dől hátra, mint az ülőlap.) Az egyetlen mérhető mutató - amivel meggyőződhet arról, hogy megfelelően ül székében - a törzs-comb közti szög, ami nem lehet kevesebb 90º-nál, valamint az ülőlap dőlési szöge, ami 0 és 4 º között van.

 • Karfák

A karfa nagyban hozzájárul a nyak, a váll és a hát feszültségeinek csökkentéséhez. A helyesen pozícionált karfák a könyök és a kar közti nyomást is minimalizálják. Érdemes olyan típust választani, ahol a karfák magassága és szélessége is változtatható. Egyes típusoknál még az előre-hátra mozgatás is, de még a karfák kifelé forgatási is lehetséges (Utóbbiakkal kiegészülve 3D ill. 4D-s mozgási tartományról beszélünk.) Az állítható karfák jobb testre szabást, magasabb fokú komfortérzetet biztosítanak.

 • Ülés szabályozás

A kerek gombokat általában el kell forgatni. Ha kart talál, akkor azt meg kell húzni, vagy tolni. Grafikus ábrákat, azaz nyelv-független, közérthető útmutatót gyakran találni rajtuk, amivel használója könnyen el tud igazodni a különféle eszközök működésén.


Bibliográfia:

* BIFMA International, Ergonomics Guidelines for VDT (Video Display Terminal) Furniture Used in Office Workspaces. Document G1-2002. February 28, 2002.

* Henry Dreyfuss Associates and Tilley, Alvin R. The Measure of Man and Woman, Revised Edition. New York: John Wiley & Sons, Inc., 2002.

* Grandjean, E., Kroemer, K., Kroemer, K.H.E. (ed.) Fitting the Task to the Human. London: Taylor & Francis, 1997.

* Kroemer, K.H.E., H.B. Kroemer and K.E Kroemer-Elbert. Ergonomics: How to Design for Ease and Efficiency. New Jersey: Prentice Hall, 2001.

* Woodson, Wesley E., Barry Tillman, and Peggy Tillman. Human Factors Design Handbook, 2nd Edition. New York: McGraw-Hill, Inc., 1992.