Jelen bejegyzésünkben egy brit designer páros, Ian Spencer és Cairn Young munkáját mutatjuk be: az intarziás Corsica széket, amelyből mindössze harminc darabot készítettek.

Sem nem irodaszék, sem nem ergonomikus – hiszen kialakításakor nem az volt a tervezési szempont, hogy a lehető legteljesebben támogassa az ülőmunkát a kényelem és az egészséges testtartás biztosítása által – viszont kétségtelenül maradandót alkotott a tervező.

Aszimmetrikus formájával már eleve feltűnést kelt, hiszen egyik oldaláról hiányzik a karfa (így kétségtelenül nagyobb mozgási szabadságot biztosít, de például a billentyűzet órákon át tartó nyomkodásához nem éppen megfelelő). Ezt a furcsaságot a láb különleges kialakítása ellensúlyozza, ahogy a szék jobb oldalán a padló síkján végigkanyarodik és ezáltal stabil támasztást biztosít. Szakavatott szem kiszúrhatja, hogy a forma kialakításánál azért a gerinc természetes S-alakját némileg figyelembe vették, így rövidebb ideig kényelmes lehet a benne töltött idő.

A felület kissé csúszhat a polírozástól, ez pedig állandó fészkelődésre késztetheti használóját. Viszont a látvány sok mindenért kárpótol: egészen egyedülálló ez a szép intarzia, ahogy a különféle pácolású és fajtájú keményfák a székfelület görbületeit megalkotják. A design kialakításakor az alkotó arra is ügyelt, hogy az intarzia által megjelenített minta megidézze a szék három dimenziós formavilágát így teremtve különleges összhangot a forma és a minta között.

Vezetői széknek és operatív munka széknek nem ajánlanánk, de az ügyfélváróba vendégszéknek akár tökéletes is lehet, ha a céges arculatba illeszkedik. Persze gyerekszéknek sem lenne utolsó, hiszen a különleges, játékos forma biztosan magával ragadja a fantáziát.

Forrás: http://www.contemporist.com