Útmutatás az irodai székek beüzemeléséhezAz ergonomikus irodai szék egy olyan eszköz, amelyet ha megfelelően használnak, segíthet fenntartani a jó testtartást a nap folyamán. A jó testtartás kialakításának titka, hogy a megfelelő testarányokhoz és az asztallap magasságához igazítjuk a széket, így ennek köszönhetően javul a kényelemérzet, csökken a gerinc terhelése, és nő a munkahelyi hatékonyság.Felsoroljuk a legfontosabb irányelveket, melyek segítségével meggyőződhet arról, hogy a munkaterülete és a széke olyannyira kényelmes, amennyire csak lehet, és a lehető legkisebb nyomást gyakorolja a gerincére:

 

 1. Könyök próba

  A helyes székbeállítás első lépése a kívánt magasság beállítása, hogy megfelelő legyen az egyén íróasztalához. Helyezkedjen el kényelmesen a lehető legközelebb az asztalához, hogy a felkarja párhuzamos legyen a gerincével. Pihentesse a kezét a munkaterületen (pl. az asztali számítógép billentyűzetén). Ha a két könyöke nem 90 fokos szöget zár be, állítsa a szék magasságát felfelé vagy lefelé. Ha a munkaállomás már megfelelő, érdemes beállítani a széket a felhasználó fizikai arányaihoz.
 2. Combigazítás

  Ellenőrizze, hogy ujjai könnyedén beférnek-e a combjai alsó része és a szék ülőlapja közé. Ha a combok végig szorosan hozzáfeszülnek az ülőlaphoz, akkor csökkentse az ülés magasságát, továbbra is figyelve a könyökök helyzetére. Ha egyidejűleg nem biztosítható a megfelelő kar és lábtartás, (például szokatlanul magas az íróasztal lapok esetén), akkor támassza fel lábait egy állítható lábtartóval. (Egyes székek lábtartóval rendelhetőek.) Figyelem: a lógó lábak elszorítják a comb ereit, és a lábfej ödémásodását, súlyosabb esetben trombózist is okozhat! Amennyiben több mint kétujjnyi hely van a combja és a szék ülőlapja között, akkor csökkentse a szék magasságát, míg a comb nagyjából párhuzamos nem lesz a talajjal és a comb alsó része és az ülőlap között nem lesz kétujjnyi távolság.
 3. Vádli

  Üljön a lehető legbeljebb a székben, s próbálja az öklét behelyezni a vádlija és az ülőlap eleje közé. Ha ez nem megy könnyen, akkor túl nagy az ülésmélység. Ilyenkor a háttámlát előrébb kell állítani és/vagy behelyezni egy deréktámaszt (például egy deréktámasz párnát, vagy egy sima párnát, de átmenetileg egy feltekert törölköző is megteszi). A tökéletes megoldás persze, ha beszerez egy, a gerinc anatómiai sajátosságait jobban figyelembe vevő széket.
 4. Deréktámasz

  Megfelelő deréktámasz nélkül a gerinc egészséges S-alakú íve megtörik, a derékrész kitüremkedik, s ezzel károsan megterheli a porckorongokat. Ezért fontos, hogy legalább egy támasztást biztosító párna legyen a széken, ami biztosítja, hogy székében ülve ne „essen össze”, amikorra hátizmai már elfáradtak a sok üléstől.
 5. Nyugalmi szemmagasság

  Csukja be a szemét, miközben kényelembe helyezte magát székében, feje előre nézzen. Ezután lassan nyissa ki a szemét. A tekintete pontosan a számítógép képernyőjének a közepére kell irányuljon. Ha a képernyő a nyugalmi szemmagassághoz képest alacsonyabban vagy magasabban van, akkor a monitort magasabbra vagy alacsonyabbra kell állítania, hogy csökkentse a gerinc felső részének terhelését.
 6. Karfa

  A karfa használata azért fontos, mert így némi feszültséget leveszünk a gerinc felső részéről és a vállakról, és kevésbé valószínű, hogy megereszkedve előre dőlünk a székben.