5 tipp, amivel fejlesztheti testtartását és ergonómiáját

1. rész / 2. rész

6. Végezzen gyakorlatokat a húzódások és gyulladások elkerülése, illetve a jó testtartás érdekében.

A rendszeres testmozgás - séta, úszás, biciklizés - segít a test karbantartásában, speciális nyújtó gyakorlatokkal pedig még az izmok is erősek maradnak. Ezek segítségével a jó testtartás könnyen fejleszthető, és megelőzhető vele a rossz tartás miatt később kialakuló sérülés.

Léteznek speciális gyakorlatok is - ezek főleg a felsőtestet és a gerinc mellett húzódó izmokat mozgatják át - melyekkel könnyen fenntartható a helyes testtartás.

7. Használjon olyan lábbelit, mely állás közben megtámasztja talpát.

Bármennyire is szeretnek a nők magas sarkú cipőt felvenni, mégis arra buzdítjuk őket, hogyha lehet, kerüljék rendszeres viselésüket, mert nagymértékben hatással vannak a test súlypontjára. Folyamatos kompenzációs késztetést okoznak az egész testben, ezáltal kedvezőtlenül hatnak a gerincre és vele együtt a testtartásra is.

Amikor hosszabb ideig kell egy helyben álldogálnia, pihentesse felváltva lábait egy lábtartón, viseljen olyan lábbelit, mely kényelmes és megtámaszt, vagy helyezzen el a padlóra egy gumiszőnyeget, amivel kényelmesebbé teheti pozícióját.

8. Figyeljen testtartására és az ergonómiára mozgás közben is.

Egy egyszerű séta, nehéz csomagok cipelése, telefonálás, gépelés, mind olyan tevékenységek, melyeknél szintén oda kell figyelnie. A hátsérülések igen gyakoriak olyan mozdulatoknál, mint az elfordulás, vagy emelés, elég egy rossz mozdulat és máris kész a baj - a felsőtest súlya kilép az irányítás alól.

9. Teremtse meg saját, ergonomikus környezetét otthon és munkahelyén egyaránt.

Csekély időbefektetés munkaterületét, otthoni környezetét, vagy autóját személyre szabni, és a végeredmény kárpótolni fogja. A gerincre nehezedő megterhelés elkerülhető, ha széke, asztala, billentyűzete és számítógépének képernyője megfelelően helyezkedik el.

Sokkal egyszerűbb és kevésbé időigényes a mindennapi ergonómia javítására törekedni, és ezzel minimalizálni a hát-és nyaki fájdalmakat, mint rendszeres látogatásokat tenni az orvosnál és terápiákra járni, melyekkel kis mértékben lehet csak enyhíteni a fájdalommal járó állapoton.

10. Kerülje a megerőltető pozíciókat.

Ne feledje, hogy egy általános, laza testtartást kell fenntartani, ezért kerülje a korlátolt mozdulatokat, melyek összeszorítják izmait és egy természetellenes, merev testtartásba kényszerítik. Az, akinek már most fáj a nyaka vagy a háta, hajlamos mozgásait korlátozni, hogy elkerülje a fájdalom fokozódását.

A gerinc struktúrája mozgásra van tervezve, ezért bármilyen törés vagy más súlyos problémaesetén a mozdulatok korlátozása idővel még több fájdalmat eredményez.

A fenti változtatások viszont némileg könnyen elkészíthetőek, és hosszú távon kifizetődővé válnak, mivel egészségesebb marad gerince, és kevesebb fájdalommal kell együtt élnie a későbbiekben.