Az irodai munka sajátossága, hogy kénytelenek vagyunk időnk nagy részét székünkben ülve tölteni - egy olyan testhelyzetben, mely nagymértékű nyomást gyakorol a gerincszerkezetre. Ezért annak érdekében, hogy elkerüljük, illetve ne gyarapítsuk tovább a hátproblémák kialakulását, fontos, hogy olyan székünk legyen, ami ergonomikus, megfelelően támasztja a derekunkat és segít fenntartani a helyes testtartást.

Melyik ergonomikus irodai szék a legjobb?

Irodai használatra számos ergonomikus székfajta alkalmas. Egyik se mondható a legjobbnak, azonban van néhány alapvető dolog, ami egy jó ergonomikus szék ismérve. Ezek teszik lehetővé egyes felhasználók számára, hogy székük megfelelően - saját igényeik szerint - működjenek. Cikkünkben megvizsgáljuk a hagyományos irodai székkínálatot, valamint a legelőnyösebb alternatívákat a hátproblémákkal küszködők számára.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy jó ergonomikus szék?

Egy hagyományos irodai szék stílusával összevetve számos olyan tulajdonsága van, mellyel egy ergonomikus széknek bírnia kell:

  • Ülésmagasság: egy szék magassága legyen állítható. A legegyszerűbb módja ennek a pneumatikus karral való beállítás. Az ideális magasság a padlótól mérve 16 és 21 cm között van, ugyanis ennek köszönhetően éri el a láb a padlót, így lesznek a combok vízszintesek vele, és a karok megfelelően támaszkodnak az íróasztalon.
  • Ülőlap szélessége és mélysége: az ülőlap elég széles és mély kell legyen ahhoz, hogy minden felhasználó kényelmesen ülhessen rajta. A szabvány szélesség mérete 17 és 20 cm között helyezkedik el, mélysége pedig (az elejétől a háttámláig) éppen addig legyen állítható, hogy a felhasználó térde és az ülőlap széle között a háttámlának dőlve 2-4 cm legyen. Legyen előre-vagy hátradönthető.
  • Deréktámasz: ez a tulajdonság az egyik legfontosabb. A gerinc ágyéki részének természetes, befelé irányuló görbülete a hosszantartó ülőhelyzet következtében hajlamos görnyedni - így kiegyenesedik - és megterheli vele a gerinc alsó részét. Egy ergonomikus szék viszont állítható deréktámasz funkcióval rendelkezik (magasság és mélységállítás), így bármelyik felhasználó saját igényének megfelelően tudja állítani az illeszkedést, megtámasztva vele a derékgörbét.
  • Háttámla: az ergonomikus háttámla szélessége 12 és 19 cm. Ha el van különülve az ülőlaptól, magassága és szöge legyen állítható, mert a gerinc természetes ívét mindenféleképpen meg kell támasztania, különös tekintettel a már említett derékrészt. Amennyiben az ülőlap és a háttámla egyben van, a háttámla szögét lehessen előre-hátra állítani zárható szerkezettel, hogy ne dőljön túlságosan hátra - így a felhasználó maga dönthet arról, hogy a legkényelmesebb neki.
  • Az ülés anyaga: az ülőlap és a háttámla annyira legyen párnázott, hogy kényelmes legyen rajta ülni huzamosabb ideig is. Előnyösebb olyan szövetet választani, mely szellőzik.
  • Karfák: legyenek állíthatóak. Lehetővé kell tenniük a karok nyugodt elhelyezkedését és a vállak ellazulását. A könyök és az alkar finoman érintse őket, gépelés közben pedig az alkar nem lehet rajta a karfán.
  • Forgás: bármelyik hagyományos szék esetében igaz - nem csak az ergonomikusnál - hogy lehetővé kell tegye a könnyű fordulást, így az íróasztal körüli területeket erőlködés nélkül érhetjük el.