Nem létezik iroda székek nélkül, és természetesen, a legjobb választás mindig az, amiben a munka hosszú órákon át hatékony tud lenni.  Ezt legjobban az ergonomikus kialakítású székek biztosítják. Gondoljon arra, hogy az irodában legalább nyolc órát kell ülni nap, mint nap, ezért kiemelten fontos, hogy az ember beruházzon egy ergonomikus darabba munkája hatékonysága és egészsége érdekében. Tanácsainkat pontokba szedtük olvasóink kedvéért.

 

  1. Először is fontos megérteni az ergonomikus kialakítás jelentőségét. Volt már úgy, hogy ülés közben bemerevedtek hát- és nyakizmai? Gyakran kell nyújtózkodással kiropogtatnia hátát? Az ergonomikus kialakítású székek csökkentik a hátproblémákat, a váll és nyaki fájdalmakat az által, hogy használója számára megfelelő alátámasztást nyújt így a hosszú munkaórák alatt sem válik kényelmetlenné, ahonnan „már csak szabadulni szeretne”.

 

  1. Ügyeljen a helyes magasság-beállításra. Az ergonómiailag kialakított székek ülőlapjának magasságát az ülőlapok alatt elhelyezett kis karral állítani lehet. Végtagjaink, lábaink nem egyforma hosszúak, ezért fontos, hogy állítható magasságú széket válasszon, ha irodai székek beszerzésére kerül sor. A sztenderd magasság általában 40 és 53 centiméter között van. Ebben a tartományban gyakorlatilag mindenki talál magának olyan beállítást, ahol a lába úgy ér le a padlóra, hogy közben a combok párhuzamosak azzal, valamint a karok kényelmesen, a megfelelő magasságban helyezkednek el az asztalhoz képest.

 

  1. A magasság mellett vegye figyelembe a szélességet is. Ha ergonomikus székek között keresgél, olyat keressen, ami 43 és 51 centiméter széles. Ez a szabvány szélesség. Az átlagosnál robosztusabb testalkat esetén érdemes az extra méretű székek iránt érdeklődni.

 

  1. A mélység a háttámla és az ülőlap eleje közti távolságot jelzi. (Nem pedig azt, hogy milyen mélyre megy össze a párna, amikor rajta ül.) Az igazi ergonomikus székeknél az ülés mélység is állítható. Úgy állítsa be a mélységet, hogy ülés közben a lábszár és az ülőlap eleje között 5-10 centiméter távolság maradjon.

 

  1. A deréktámasz a hát alsó részét hivatott megtámasztani. Ülés közben gerincünk ezen része viseli felsőtestünk súlyát, így az megfelelő támasztás nélkül gyakran kipréselődik, így porckorongsérv kialakulásához, vagy időnként egy-egy lumbális becsípődéshez (lumbágó) vezethet. A gerinc alsó részét a legkönnyebb megerőltetni, és ez okozza a legtöbb, legtipikusabb hátproblémát. Ennek megelőzése érdekében tehát olyan széket érdemes választani, ami nem csak magasságában és mélységében állítható, hanem deréktámasszal is rendelkezik.

 

  1. Figyeljünk a megfelelő háttámlára is! Természetesen egy jó széknek jó háttartást kell biztosítania, amelyért a háttámla 30-48 centiméter széles tartománya felel. A háttámla dőlése ergonomikus székek esetében állítható, ill. vannak olyanok is, amelyek előre hajoláskor is követik a benne ülőt, így állandóan segítenek megtámasztani a hátat. Ha olyan székkel találkozunk, ahol a háttámla az ülőszerkezethez fix szögben van rögzítve, akkor inkább keressünk olyat, ahol a háttámla állítható. Ismételten hangsúlyozzuk, hogy a gerinc helyes megtámasztása különösen fontos, amelyet a legjobb ergonomikus kialakítású székek képesek biztosítani.

 

  1. A menedzseri és igazgatói székek esetében a székek biztosítják a fej megtámasztását is. Az igazgatói székek ezt széles és magas háttámlákkal, a menedzseri székek szerkezetükben elkülönülő fejtámlákkal oldják meg. A fej megtámasztása különösen fontos azoknál, akik a rendes munkaidőn túl akár napi 12-14 órát is székükben dolgozni kényszerülnek.

 

  1. Ha az ön mostani székéből bármelyik funkció is hiányzik, vagy egyszerűen nem működik, akkor nézzen szét a ChairPro webáruházában, mert bizonyosan talál Önnek tetsző ergonomikus széket.

 

  1. Az ergonómián kívül fontos a design, hiszen nem elég profinak, de annak is kell látszani kifelé, az ügyfelek felé és befelé egyaránt. Az ergonomikus székek gyakran sugároznak professzionális megjelenést, így professzionális munkahelyi atmoszférát teremtenek, ami serkenti a munka hatékonyságát, és az ügyfelek bizalmát.

Természetesen az ergonomikus székek többe kerülnek, mint a hagyományos irodai székek. Drágábbak ugyan, de ez a többlet ráfordítás nagyon gyorsan, akár napok alatt is behozható a munka hatékonyságának növekedése, a kollégák pihentsége és a professzionális atmoszféra nyújtotta előnyökön. Az állítás fordítva is igaz: amit megspórolunk a vásárláskor, azt a szék 6-7 éves élettartalma közben sokszorosan veszítjük el kollégáink fáradtságán, ingerültségén, betegszabadságán és az amatőr benyomást keltő munkahelyi légkörből fakadóan.

Felelős munkaadó, aki a működés hatékonyságával és a kollégái egészségével is törődik, nem is tehet jobbat annál, minthogy befektet professzionális, ergonomikus székekbe. Az ergonomikus székek növelik a munka élvezetét, csökkentik a fizikai terhelést, sérülést, és a nap végére is mindenki frissnek érzi magát.