Egy kedves üzleti partnerünk, ismerősünk egy komoly médiaügynökség igazgatója és a minap az irodai székekről váltottunk néhány szót. Mondanom sem kell, az illető derék és hátproblémákkal küszködik, mint minden 35 éves, aki az elmúlt 10 évét olcsó székben ülve töltötte. (Sokszor elgondolkodom, hogy ha az első 10 év ezt tette velünk, mire számíthatunk a következő 20-ban? A tendencia világos, csak a következtetést nem merjük levonni. Nem hiába szajkózom: a jó szék, jó befektetés. Na de vissza a történethez.)

Meglepő dolgokról számolt be ismerősünk, aki mint említettük, a média világában dolgozik. Az irodájukban van egy labdaszék, ami körbe-körbe jár a kollégák alatt és azt felváltva használják - még ő is, a magas beosztásban dolgozó igazgató. Elképzeltem, hogy milyen viccesen is festhet a komoly média-szakember, amint egy óriás labdaszékből kiemelkedik (bocsánat, felpattan)  aztán célba veszi a tárgyalót, hogy százmilliók sorsáról döntsön. 

Persze a vállalati kultúra, a légkör, a szellemiség náluk nagyon közvetlen és fiatalos - náluk nem a külsőségek, hanem a tapasztalat, a hozzáértés, a teljesítmény és az elkötelezettség számít. Így náluk csak kevéssé található meg az a reprezentáció, ami a magas beosztást jellemzi. Van ahol persze elengedhetetlenül szükséges jelezni a státuszt, de náluk pont nem ez a helyzet.

Kérdeztem, miért használja a labdaszéket?

Állítása szerint azért, mert azon folyamatosan egyensúlyozni szükséges és muszáj a hátát egyenesen tartania. Mindeközben a hátizmait a munka közben erősíti, ezzel pedig nem csak a hátfájás egyik oka ellen dolgozik, hanem egyenesen időt takarít meg, hiszen nem kell külön gyakorlatokat végeznie a hátizmai erősítéséhez. Tény és való, hogy rengeteget dolgozik így este 7 után már nem szívesen indulna le a konditerembe erősíteni. Tehát egy labdaszék javítja a tartást, erősíti a hátat és meglepő módon még időt is takarít meg.

Nem kell azonban mindenkinek labdaszék. Például a TopStar, designos, irodai környezetbe tökéletesen illeszkedő balance-tech ülőlapos székei hasonló elven működnek, mint egy labdaszék. Ahogy az irodai szék ülőlapja tervezett módon billeg egy picit, az egyensúlyozásra és a hát egyenes megtartására "kényszeríti" a felhasználót. Így a hátizmok titokban erősödnek és a tartás javul. Mindenki, aki ülő munkát végez vagy végeztet kollégáival gondolja meg jól, hogy egy hasonló, aktív széket szerezzen be. 

A jó szék jó befektetés. Életünk nagy részét ülve töltjük így nem fognak ezek az évek nyomtalanul elmúlni. Muszáj tennünk a az egészségünkért, különben fiatal korunkra visszafordíthatatlanul elhasználódunk. Tapasztalatból írom.

Mindenkinek jó munkát kíván, 

A ChairPro csapata