Igen megörültem, amikor átjött hozzánk kedves barátom és kipróbálásra átadta a használt, Domyos márkájú, zöld színű, leeresztett labdáját és a hozzá tartozó pumpát (e nélkül, könyörgöm, meg se próbálják, mert 2-3 gumimatracnyi levegő van benne. Az ájulás garantált!)

Az első nehézséget az okozta, hogy a dugót elfelejtette átadni a labdaszék mellé, így miután negyed óra pumpálás után sikerült telefújni, alkalmas eszköz után kellett nézni. Végül egy henger alakú ceruza lett a befutó, ami tökéletesen passzolt átmérőben a szelepbe, csak sajnos kiáll a labdából. Ez a képen egyébként nem látszik, ami nem is baj, hiszen nem a kiálló ceruzára kell ülni - már elnézést. Hátul, mint egy kis antenna elfér, igaz - elég mulatságosan néz ki.

Kipróbálás után hamar rájöttem mi az igazi probléma. Ez a labdaszék kicsi az irodai és tulajdonképpen bármilyen asztalhoz. úgy éreztem magam mint egy óvodás a papa számítógépe előtt. Mindenesetre nem adtam fel, a tanácsolt háromnegyed órát végigültem a széken

Ugyanis! Nem kell ajtóstul rontani a házba! Labdaszéken eleinte 1-2 naponta lehet ülni 1-1 órát. Ez alatt az idő alatt a deréktájéki (ún. lumbális) hátszakaszon az izmok felveszik a ritmust és elkezdenek erősödni. Egy ilyen időszak után lehet növelni az adagot és akár hosszabban, 2-4 órán keresztül is ülhetünk rajta heti 1-2 napon át. Akinek nagyon bejön, az utána akár egész héten is ülhet ebben a pózban, de majd biztosan érezni fogja, hogy a hátizmok ilyenkor - ha nem is keményen - de dolgoznak! Erősödik a hát és javul a tartás, hiszen a labdaszéken megmaradni, csak egyenes háttal lehet - ha és amennyiben a súlyvonalunk éppen a gerincünkkel esik egybe, ez által a felsőtestünk súlypontja éppen az ülepünk fölött helyezkedik el.

Hogy mennyire ergonomikus ez? Nos, ez tényleg a labda méretétől függ. A kis méretű labda bár a nagyhoz hasonlóan kikényszeríti az egyenes tartást, de a relatíve magasan lévő asztallaphoz fel kell emelni a könyököket és a vállunk fog becsibbadni hamar.

További és talán még nagyobb probléma, hogy a kis széken ülve a combok nem párhuzamosak a talajjal. (Inkább a térd felé emelkednek). Én amúgy 185 cm magas vagyok. Kb. 10 centivel magasabb labdán tudnék ülni kényelmesen. A képen látható labda átmérője kb. 60 cm lehet, viszont a közel 80 kilónyi súlyom (bocsánat, tömegem) alatt ez a kívánt méret alá esik össze.

Szóval magas emberek ettől nagyobb labdát válasszanak. Kb. 85 centimétereset.

Ülő labda

Ki-Tartás! :)


A ChairPro csapata