A gerinc természetes S-alakú íve a lordózis, amelynek az ülő munka során meg kell tartani. Nem megfelelő székben a derékrész kitüremkedik, ami csigolyák közötti porcokat extrém – azaz természetellenes – terhelésnek teszi ki, hosszú távon porckopást és gerincsérvet, rövidtávon hátfájást, rossz közérzetet és hanyatló munkahelyi teljesítményt okozva.

 

  • Beépített deréktámasz: számos ergonomikus szék rendelkezik anatómiailag formázott deréktámasszal, melyet a háttámlába építenek. Az ergonomikus szék vonala természetesen követi a gerinc alsó szakaszának vonalát. A beépített deréktámasz magában rendszerint nem állítható, így a háttámla magasságával lehetséges a megfelelő pozícióba helyezni. Tipp: dőljön hátra és helyezkedjen el székében. Mit érez? A jelenlegi széke megtámasztja a derekát, ahol a teljes felsőtestének súlya összpontosul?
  • Állítható háttámlás szék: sok irodai szék háttámláját lehet igazítani, hogy jobban illeszkedjen használójához. Az ülés támláját úgy kell beállítani, hogy a gerinc alsó vonalát megtámassza a támla görbülete. Ha egynél több személy fogja használni ugyanazt a széket, akkor az ilyen szintbeállítási lehetőséggel rendelkező szék jó választás lehet.
  • Hordozható deréktámasz: egy formázott szivacsot vagy hengerpárnát helyezzen oda, ahol megfelelő támasztást ad a deréknak. Ezeket a párnákat a legtöbb típusú székkel együtt lehet használni, hogy maximális kényelmet és támaszt nyújtson hátának. A legtöbb termék ráadásul felfújható, aminek köszönhetően csökkenteni vagy növelni is tudja a támasztás mértékét. Irodai székének ezt a fajta támaszát használhatja otthoni székében, autójában is, stb.
  • Törölköző vagy kispárna: átmeneti megoldásként egy összetekert törölközőt vagy kispárnát javaslunk a derék megtámasztásához, ill. a gerinc a tehermentesítéséhez. A törölközőt a kívánt vastagságra tekerje fel vagy hajtsa össze, és tegye a széktáma és a derék belső íve közé, hogy a legnagyobb kényelmet és támasztást nyújtsa.

 

A legjobban formázott háttámla esetében is érdemes 45 percenként felállni és nyújtózni egyet. Felfrissülve jobban fog tudni koncentrálni, így munkáját gyorsabban, hatékonyabban fogja tudni végezni. Gondolta volna, hogy egy jó székben, még a karrierje is jobban alakul?